Verslag van reisje naar Dokkum.
Om 8.20 uur vertrok de luxe touringcar met 58 personen richting Dokkum om de geschiedenis van Bonifatius te leren kennen. Ook kregen we meer informatie omtrent Titus Brandsma die in 2022 heilig is verklaart.
De busreis liep voorspoedig en rond 10 uur arriveerden we in Dokkum waar we werden ontvangen met koffie en gebak.
Na deze pauze gingen we in groepen van ongeveer 11 mensen onze wandeling maken in Dokkum. Onze gids van de groep was Nico Nieuwendijk.
Dokkum is een mooie historische vesting stad met vele leuke bezienswaardigheden.
Het hoogtepunt was de kapel gebouwd als herdenkingsplaats van Bonifatius.
Hier worden voornamelijk in de zomer diverse herdenkingsdiensten gehouden ter nagedachtenis van Bonifatius. Ook wordt aandacht geschonken aan het leven van Titus Brandsma.
Na deze rondleiding kregen we een prima verzorgde lunch in hetzelfde restaurant van onze koffiepauze.
Na de lunch kon eenieder zijn eigen weg gaan om nog nader met de stad Dokkum kennis te maken. Wij hebben het Museum van Dokkum bezocht die ons nog meer informatie over de stad gaf. Tijdens de dag hadden Tinie en Ik een aantal leuke ontmoetingen met mensen die we nog niet kenden. Dit was ook een toegevoegde waarde van de dag.
Om kwart voor vier gingen we weer richting huiswaarts. In de Stek kregen we een mooi buffet aangeboden waar we gezamenlijk een gezellige tijd doorbrachten.
We kijken terug op een gezellige dag en bedanken het organiserende comité voor deze dag.
Tinie en Evert Bot 8 juni 2024
Varendevort zaterdag 14 september
Een aktiviteit van de stichting Vrienden van Johannes de Doper
Er zijn 23 mensen die zich hebben opgegeven en we worden verdeeld in 3 groepen.

Het is prachtig weer als ik om half drie bij Gerard en Jozien achter het huis kom, waar de stoelen buiten al klaarstaan. We krijgen een glaasje champagne aangereikt , waarmee we proosten op een mooie, gezellige dag. Daarna krijgen we koffie/thee met allerlei lekkers. Dan maant onze kapitein Piet ons om de schuit in te stappen. We varen achter de huizen van de Schrijverwijk, de Nicolaasstraat, Pastoor Gielenstraat, de Lelielaan en dan door de Spoorsloot naar de Molenbuurt.
Bij Trudi en Garm hangt de vlag al uit en staan daar ook de stoelen lekker buiten voor ons. We drinken eerst wat en er wordt aangenaam gepraat over van alles en nog wat. Dan gaan we naar binnen waar de tafel al gedekt staat. Zij hebben gezorgd voor 2 soorten lekkere soep en allerlei soorten stokbrood. Dan krijgen we een blaadje, waarvan we allemaal een bootje vouwen, we zijn tenslotte op roet met varendevort. Carla kan het het snelst en heeft een medaille verdiend.
Om 16.30 varen we weer verder, we kruisen de Zesstedenweg, onderdoor, varen achter het kerkhof langs en komen bij de vlag van Wilma en Jaap. Hier staat het bier en ander drank al koud en onze kok Jaap staat in vol ornaat op ons te wachten. Wilma serveert de drank en wij genieten. Na enige tijd worden we verzocht aan de gedekte tafel plaats binnen te nemen, waar Jaap ons een heerlijk gerecht serveert. Hij houdt van koken en dat proeven we. We hebben inspirerende gesprekken en drinken nog koffie toe.
Piet vaart ons om 18.45 uur achter de huizen van Grootebroek weer naar Jozien en Gerard toe. Daar wacht ons een heerlijk toetje en zitten we nog een tijdje gezellig aan, om deze dag goed af te sluiten. Nicolette bedankt Gerard en Jozien en kapitein Piet voor hun inzet op deze geweldige dag en bedankt ze voor alles
Ook Trudi en Garm, Jaap en Wilma bedankt voor alle tijd die jullie hierin hebben gestoken.
Zeker voor herhaling vatbaar vinden we.
Namens de vaargenoten Ria.
BEDRIJVENBEZOEK ZATERDAG 5 OKTOBER 2024 bij
Vreeker BV, De Hout 47a in Hem.
Connection Systems Westerbuurt 25.Venhuizen
Om 13.00 uur staan 60 mensen bij de Kloet klaar om in de bus te stappen. We worden welkom geheten in de bus door Jan Broersen, namens de nieuwe stichting. Hij bedankt Piet Reus die het zoveel jaar gedaan heeft voor de kerkenveiling. En is blij is dat er weer zoveel belangstelling is. We gaan naar Venhuizen, waar de helft eruit stapt bij Connection Systems de rest, wij dus gaan verder naar de Hout naar Vreeker
Antoon Vreeker staat ons al op te wachten bij de deur en heet welkom. De koffie/thee met petit fours staan al voor ons klaar en we mogen gaan zitten. Antoon begint met zijn diapresentatie. Als wij aan Vreeker denken, denken we aan de begraafplaats. Zo zijn zijn ouders begonnen in 1997, maar inmiddels bestaat de Vreeker groep uit 7 bedrijven, die allemaal met elkaar kunnen samenwerken. De bedrijven worden veelal gerund door familieleden, hun familieband is dan ook in al hun werkzaamheden terug te vinden. Ze werken samen om het beste resultaat te bereiken. Hun motto is: We doen dit samen en niemand is alleen.

Naast de Begraafplaatsservice, is er Vreeker bestrating en Groen, Vreeker Houtbewerking, Jan Reek natuursteen, Metaal Maatwerk maar ook Hemelwater techniek en M.L.V.V..
In de toekomst hebben we een regenwatertank onder ons huis voor de was, wc en om te douchen. Ze kunnen 10 weken droogte aan. We gebruiken water van de P.W.N. alleen nog voor consumptie.

Dan is er het bedrijf M.L.V.V., die richt zich op duurzame energie, die van de zonnepanelen komt. We krijgen een grote kast met accu’s en we maken gebruik van energie beheer, helemaal zelf, ze streven naar een groene toekomst..
Vreeker heeft projecten in heel Europa, maar ook het schoolplein en de omgeving van de Praktijkschool in Hoorn. Dit in samenwerking met de leerlingen. Ze hebben afvaltonnen en het onderhoud daarvan in het Streekbos, maar ook op het Stadsstrand in Hoorn. Op de Marker Wadden zorgen zij voor de energievoorziening.
We zien mooie plaatjes van daktuinen, prachtige trappen, maar ook het frame achter op een zeilschip met zonnepanelen. Teveel om op te noemen, dan splitst de groep in tweeën en gaan we de bedrijfshallen in. Daar zien we de kasten met accu’s voor zonne-energie en de pompen met filters voor het hemelwater. Zowel voor particulieren als bedrijven. We krijgen nog meer uitleg, Anton wil ons nog meer vertellen, maar dan moeten we de bus in.
Nico bedankt de heren van Vreeker voor de geweldige uitleg en ontvangst en we krijgen nog een tasje met allerhandige aardige artikelen mee. Wel zijn heel wat wijzer geworden in deze mooie bedrijven.
Dan vertrekken we naar Connection Systems

Frank en Linda staan klaar met allerlei soorten drinken. Mijn kleinzoon Aris begeleidt mensen die met de lift willen. Als we allemaal een plekje hebben gevonden begint Frank met zijn dia presentatie. Frank en Linda hebben dit bedrijf
25 jaar geleden opgericht. Het bedrijf specialiseert zich met camera’s in handhaving, verkeersonderzoek, veiligheid en beveiliging, en onderhoudt sterke relaties met (inter)nationale overheidsinstanties zoals politie, wegbeheerders, spoorwegen, defensie, academische instellingen en grote steden.
Ze doen zo’n 300 projecten per jaar en hebben 3000 camera’s in openbaar gebied hangen.

Dagelijks werken er ongeveer 70 knappe koppen in Venhuizen en Brabant, en 30 man in India aan het leveren van data, die behoort tot een van de betrouwbaarste in de markt. Hun kracht zit in hun innovatieve karakter, vindingrijkheid en een eerlijk advies. Ze zijn 24/7, alle dagen ook de weekenden bereikbaar en aan het werk. Als er een moord wordt gepleegd in een grote stad, eisen de mensen dat er cameratoezicht komt, dus moet Connection Systems er camera’s plaatsen. Het ophangen is zo gebeurt, maar alles instellen duurt een halve dag.
Connection Systems is ook actief bij festivals in het hele land. Daar zorgen ze dat de mensenmassa’s in de gaten gehouden kunnen worden. Op onze vraag of ze ook zakkenrollers zien, antwoordt Frank, dat dat teveel een op een zou zijn, het gaat om het grote geheel. Zij gebruiken geavanceerde dataverzamelingsmethoden, waaronder voertuigclassificatie, kentekenregistratie, snelheidsmetingen en de detectie van smartphonegebruik tijdens het rijden om een smartphonegebruikers te flitsen. Ze hebben daar heel veel uren in gestoken, ze hebben onder andere te maken met privacy, precieze hoogte van de ruit van de auto en weerspiegeling van de ruit.

Een van de recente innovaties is de “FlexFlitser”. Die levert snel zijn geld op, want er rijden heel veel mensen te hard. Maar ook, zoals we afgelopen maandag voor de radio hoorden, bij de spoorwegovergangen, moeten er meer komen. Dan maken we nog een rondje door het bedrijf en zien allerlei camera’s en de flitspalen, klaar voor gebruik.
U bent gewaarschuwd!
Bijzonder om in zo’n mooi pand te kijken waar we weleens langs fietsen. Ook om te weten wat er gebeurd en wat ze doen.
Nico bedankt Linda en Frank voor de uiteenzetting en de hartelijke ontvangst en wenst ze veel succes in de toekomst.
Na ophalen mensen van Vreeker rijdt de bus naar de Kloet, iedereen haalt zijn fiets of auto op, en dan met zijn allen naar de Stek, waar we nog een gezellig borreluurtje hebben en lekker eten met elkaar.
Nico Nieuwendijk dankt iedereen: vertelt dat de parochiereisdag groep is toegevoegd aan de activiteitencommissie van de stichting en bedankt iedereen na een geslaagde middag waar we veel over d bedrijven weten zijn gekomen, maar bedankt met name voor het vertrouwen van alle mensen in de Stichting en haar doelen en opzet,
Ria Botman, secretaris
Maandag 27 januari 2025
Op maandagavond kwamen zo’n 52 personen naar de Praktijkschool.
Vanaf half zes stonden de leerlingen ons al op te wachten om ons welkom te heten en de jassen aan te nemen.
Nadat iedereen een plaatsje had gevonden en zijn drankje had gekregen, heette Alice Compier namens het personeel ons welkom, daarna nam Nico het woord namens de stichting . hij was blij met zoveel animo en vertelde dat we druk bezig zijn met ons nieuwe programma voor het komende jaar, met o.a. een kermisborrel/reunie op vroeger Kermismaandag 4 augustus in de Stek en de Grootebroeker Dagtocht op 3 juni naar Joure.
Toen konden de gezellige gesprekken weer verder gaan. We begonnen met een heerlijk amuse , pompoenensoep. Daarna werden prachtig opgemaakte borden geserveerd met rode bieten carpaccio, rucola, feta kaas, walnoten en munt. Intussen stonden er ook toast en stokbrood met smeersel op tafel. Wat een smakelijke leuke combinatie. Nadat we hiervan genoten hadden, kwam het verzoek aan de heren om van tafel te wisselen en nieuwe gesprekspartners te zoeken. Niet iedereen vond dat een geslaagd idee.
Daarna kwam het hoofdgerecht. Heerlijke getrancheerde varkenshaas met stroganoffsaus en diverse groenten en gebakken aardappeltjes. We smulden er weer van en wisselden van gedachten met onze tafelgenoten.
Het toetje was een mini appeltaartje met vanille-ijs en slagroom. Dat kunnen ze me wel elke week voorzetten, echt een traktatie. We sloten af met kopje koffie/thee met chocolade-rotsjes.
Na al dit lekkers en de gezelligheid bedankt Nico de hele restaurantploeg, Lars, Thijs, Denise, Fatima, Maud, Bram, Dani, Luna, Ibra, Nessa, Elis en Milan,dit alles onder leiding van Arjan Groot, Alice Compier en Peter Smit.
Voor Peter Smit was het de afsluiting, hij gaat met pensioen en hem werden nog extra bloemen, mooie wijn van Nico en het kistje van Gourmet overhandigd.
Het was een zeer geslaagde avond en iedereen ging zeer voldaan naar huis.
Volgend jaar zeker in het programma.
Ria
Biljarten met de Vrienden van Johannes de Doper
Er hadden zich 13 deelnemers voor het biljarten opgegeven.
In overleg met Karin van Dorpshuis De Stek, werd de datum op 1 Februari 2025 gezet.
De algehele leiding was in handen van Ko Smit, die dit klusje van Sjaak Koster heeft overgenomen.
Alle deelnemers kregen een uitnodiging, met het verzoek tijdig, hongerig en dorstig in de Stek aanwezig te zijn. Tijdens de koffie met gebak, kwamen we er achter dat Aad nog ontbrak. Effe bellen, en hij kwam er aan.
Een ieder werd ingedeeld in teams van 4 ,en 1 team van 5. Elke deelnemer speelde 2 partijen Libre over 20 beurten.
De mindere biljartgoden werden bijgestaan door de betere biljarters, zodat er driftig op los gescoord werd.
Persoonlijke records gingen aan flarden, en we kwamen bijna papier tekort om de hoge scores te noteren.
Toppers waren Gerard, Nico en Piet, die dik boven hun kunnen speelden. Ondertussen werden we door Karin voorzien van de broodnodige drankjes en hapjes.
Vervolgens werd er per biljart ge-honderd. Een spel met 4 ballen, waarbij men precies op 100 punten dient uit te komen. Er werd driftig gerekend en gespeeld, waarbij men moest uitkijken om de juiste bal combinatie te raken, zonder over de 100 te gaan. Dat was niet voor iedereen even makkelijk, maar er was “hulp” genoeg. Het is maar goed dat er geen kruisbeeld in de Stek hangt, want het taalgebruik bij gemiste kansen, hadden wel een uurtje biechten nodig.
De broertjes Smit, wisten op elk van hun biljart, de gemoederen wat op te stoken, zodat er van stil biljarten geen sprake meer was.
De drankjes en hapjes gingen erin als koek, en er werd wederom gewisseld van speltype. Nu kwamen het “Vlotbruggen”, “Marmotten” en “Rondje om de kerk” aan de beurt. Op elk biljart verschenen constructies, waarbij men door goed te mikken, of met juiste dosering te stoten, punten kon behalen.
Bij het “Rondje om de kerk” was het de bedoeling om zo gemeen mogelijk voor je tegenstander te spelen. Bal zo weg zien te leggen, dat de volgende speler geen kans had om hem te raken. Nou…… dat kunnen ze wel, dat dwarsliggen.
Ondertussen kwam Karin met heuse broodjes kroket, waarbij je zelfs mosterd kon krijgen. Eindelijk effe stilte in de biljartkamer. Daarna werden de te spelen rondes afgewerkt, en konden we om 17.30 overgaan tot de prijsuitreiking.
Gerard Besseling ging er met de kaas vandoor, Piet Eg met de leverworst en Hans Slagter met het notenpakket.
En als laatste verrassing ging een ieder met een bosje kwaliteits tulpen naar huis, welke beschikbaar waren gesteld door Jan Ruiter.
Karin werd met ’n notenpakketje bedankt voor de goede zorgen, en Jaap Smit sloot af met een bedankwoordje namens alle deelnemers. Na alles opgeruimd te hebben, ging een ieder met een glimlach en handen vol naar huis.
Zeer zeker voor herhaling vatbaar.
Ko